Connect with us

Haberler

Türkiye kuru meyvelerin ihraç fiyatlarında da belirleyici olacak

Dünya Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’ne misafir konuşmacı olarak katılan ünlü kalp doktoru Mehmet Öz, kongre tarihine geçen bir konuşma gerçekleştirdi.

Yayınlanma zamanı

-

Türkiye üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı da, dünya genelinde fiyatların oluşmasında da belirleyici ülke olmak için harekete geçti.

Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen Dünya Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin kuru meyveler ve fındık sektörlerinde dünyanın en önemli üretici ve ihracatçı ülkesi olduğunu, bu gücümüzün böylesi uluslararası platformlarda dile getirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kuru meyve sektöründe fiyat istikrarının sağlanması için geçtiğimiz yıllarda alım yaptığını hatırlatan Pakdemirli, TMO’nun kuru meyve alımı yapması konusunda çalışmaların yapıldığını, sürdürülebilir bir üretim ve ticaretin sağlanması için gerekli adımları atmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Öz: “Kendinizi seviyorsanız kuru meyve tüketin”

Dünya Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’ne misafir konuşmacı olarak katılan ünlü kalp doktoru Mehmet Öz, kongre tarihine geçen bir konuşma gerçekleştirdi.

Sağlıklı bir yaşam için insanın kendisi sevmesi ve kendine iyi bakması, egzersiz yapması, yeterli uyuması ve işlenmiş gıdalardan uzak durması gerektiğini ifade eden Dr. Öz, katılımcılara sağlıklı kuru meyveler tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.

Ünlü Doktor Mehmet Öz, 21. yüzyıl insanının yaşlanmayı geciktirmek istediğini ve 100 yaşın üzerinde yaşamak istediğini, gıda tüketiminde tercihini buna göre yaptığını dile getirdi. Kuru meyvelerin faydalarını anlatan Öz, “Kuru meyve şeker muhteviyatını dengeliyor, kuru yemiş diyetleri obeziteyi minimize edebiliyor, kolestorole iyi geliyor, kemik gelişimlerinde çok faydalı, kuru meyveyi doğru zaman planlayıp tüketirsen zayıflarsın, kalori değeri tatmin duygusu daha az yiyerek zayıflamış oluyorsun. Ben yaşlı değilim ve de yaşlanmak istemiyorum diyor bu yüzyılın tüketicileri daha uzun yaşamak için neler yiyoruz diye bakıyor insanlar. Kayası, kuru üzüm, incir burada öne çıkıyor. Kuru meyveler ve Tabiki sürdürülebilirlik çok önemli” şeklinde konuştu.

Kuru meyve üreticilerine ve ihracatçılarına da tavsiyelerde bulunan Doktor Öz, sözlerini şöyle tamamladı; “Kuru meyve tanıtımlarımızı duygularımızı da katarak anlatıp tanıtmak tüketimi arttırmalıyız. İnsanlar insan sağlığına uygun, ilaç kalıntısız temiz ürünler yemek yiyorlar ve etiketlerine bakıyorlar. Sosyal medya ile insanları tüketim toplumu haline getirmeliyiz. Üretim yaparken, yaşadığımız dünyayı da temiz tutmamız gerektiğini unutmamalıyız”

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, dünya genelinde kuru meyve ve kabuklu meyvelerin kaderinin belirlendiği en üst istişare organı olan Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Konseyi (International Nut and Dried Fruit Council-INC)’nde Türkiye’nin Tarım ve Orman Bakanı düzeyinde temsil edilmesinin sektöre büyük güç verdiğini kaydetti.

Alivre satışın önüne geçmeliyiz

Türkiye’nin kuru meyve üretim ve ihracatındaki dünya liderliğini, fiyat politikalarının belirlenmesinde de göstermesi için çaba gösterdiklerini anlatan Celep, “Türkiye’ye yıllık ortalama 1 milyar dolar döviz kazandıran çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirden daha fazla döviz kazanmamız için alivre satışların önüne geçmemiz gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin ve TMO’nun oyun kuruculuğu ile bu sorunun üstesinden geleceğiz. 2017-18 sezonunda TMO 5 bin ton kuru üzüm alarak Türk üzüm üreticisinin ürününün 4 liradan 6-7 TL bandına taşınmasını sağladı, ülkemiz 100 milyon dolar daha fazla döviz elde etti. Bizim görevimiz ithalatçıların daha ucuza Türk üzümünü almasına aracılık etmek yerine Türk üreticisinin ürününün katma değerli ihracatına aracılık etmek” diye konuştu.

Dünya Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Bilge Göksan, kuru incir ile ilgili sunum yaparken, EİB üyesi Usta gıda firması temsilcisi Miray Usta Olutbay da kuru kayısı ile ilgili bir konuşma yaptı. Dünyada faaliyet gösteren birliklerin temsilcilerinin bir araya geldiği Inter Global Board Meeting toplantısında da EİB’den Ece Tırkaz EİB’nin çalışmaları hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Kuru ve kabuklu meyvelerin kaderinin belirlendiği INC Kongresi’ne Türkiye’den Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Aylin Çağlayan Özcan, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep ve 120 sektör temsilcisi katıldı.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından yürütülen Turkish Dried Fruits isimli URGE Projesi katılımcısı 8 firma ilk pazarlama faaliyetini INC Kongresi kapsamında ABD’ye gerçekleştirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin, Türkiye Tanıtım Grubu işbirliğinde hayata geçirdiği, “Organik Sektörünün Tanıtımı, Tanınırlığının ve Güvenirliğinin Arttırılması Projesi”de INC Kongresi’nde açılan stant ile tanıtıldı.

Türk kuru meyvelerinin daha katma değerli şekilde değerlendirilmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal ve TMO yetkilileri ile Ege İhracatçı Birlikleri’nde sektör paydaşlarının bir araya gelmesi konusunda da mutabakata varıldı.

Tamamını Oku

Haberler

Michelin Guide 2024 Türkiye Listesi Açıklandı

Published

on

Michelin Guide 2024, bu sene listesine İstanbul’un yanısıra Bodrum ve İzmir’i de ekledi. Toplamda 111 restoranın on beşi İzmir’de, on dokuzu Bodrum’da bulunuyor. Bodrum’dan iki, İzmir’den üç restoran, bir yıldız ile ödüllendirildi. İstanbul’dan iki yeni restoran bir yıldız alırken, dört yeni restoran Yeşil Yıldız’a layık görüldü. 

Bir Michelin yıldızı ile ödüllendirilen restoranlar İzmir’den OD Urla, Vino Locale, ve Teruar Urla oldu. Bodrum’dan ise Maçakızı ve Kitchen Bodrum, yine aynı şekilde bir yıldız ile ödüllendirildi. 

İstanbul’da ise bir Michelin yıldızlı restoranlara iki tane daha eklendi: Arkestra ve Sankai By Nagaya. 

Geçtiğimiz sene bir Michelin yıldızı alan Araka, Nicole, Mikla, Neolokal, yıldızlarını bu sene de korudular. Türkiye’nin iki yıldıza sahip tek restoranı Turk Fatih Tutak ise bu sene de iki yıldızını koruyor. 

Çok yüksek fiyatlı olmayan, erişilebilir fiyatlara kaliteli lezzetler sunan restoranlara verilen Bib Gourmand ödül listesine ise İzmir’den iki, Bodrum’dan altı ve İstanbul’dan sekiz olmak üzere, 16 yeni restoran eklendi. 

2024 listesi ile birlikte Michelin Guide’da Türkiye’den 111 restoran bulunuyor, bunlardan biri iki yıldızlı, on biri bir yıldızlı, yirmi altısı Bib Gourmand ödüllü, yetmiş üç tanesi öneri listesinde, beş tanesi ise Yeşil Yıldızlı. 2020’den beri verilen Yeşil Yıldız, Michelin’in diğer ödülleri yanında da verilebilen bir derece. Sektörde farkındalık yaratan ve sürdürülebilir gastronomi konusunda öncülük eden restoranlar, Yeşil Yıldız ile ödüllendiriliyor. 

Michelin Guide’da yıldız ve Bib Gourmand alan Türkiye’deki restoranların tamamı ise şöyle: 

İki Michelin Yıldızlı Restoran: 

Turk – Fatih Tutak (İstanbul)

Bir Michelin Yıldızlı Restoranlar: 

Nicole (İstanbul)

Mikla (İstanbul)

Neolokal (İstanbul)

Araka (İstanbul) 

Arkestra (İstanbul, 2024)

Sankai by Nagaya (İstanbul, 2024)

Maçakızı (Bodrum, 2024)

Kitchen (Bodrum, 2024)

OD Urla (İzmir, 2024)

Vino Locale (İzmir, 2024)

Teruar Urla (İzmir, 2024)

Bib Gourmand Ödülü Alan Restoranlar:

Pandeli (İstanbul)

Tershane (İstanbul)

Aheste (İstanbul)

Karaköy Lokantası (İstanbul)

Giritli (İstanbul)

Cuma (İstanbul)

Foxy (İstanbul)

Sade Beş Denizler (İstanbul)

Aida vino e cucina (İstanbul)

Effendy (İstanbul)

Inari Omakase Kuruçeşme (İstanbul)

Alaf (İstanbul)

Aman da Bravo (İstanbul)

Circle by Vertical (İstanbul)

The Red Balloon (İstanbul)

Tavacı Recep Usta Bostancı (İstanbul)

Fauna (İstanbul)

Calipso Fish (İstanbul)

Tavacı Recep Usta (İzmir)

Ayşa Boşnak Börekçisi (İzmir)

Adil Müftüoğlu (İzmir)

LA Mahzen (İzmir)

Beğendik Abi (İzmir)

Hiç Lokanta (İzmir)

Otantik Ocakbaşı (İzmir)

İki Sandal (İzmir)

Yeşil Yıldızlı Restoranlar: 

Neolokal (İstanbul)

Circle by Vertical (İstanbul)

OD Urla (İzmir)

Hiç Lokanta (İzmir)

Vino Locale (İzmir)

Bu restoranların yanında ayrıca İstanbul, Bodrum ve İzmir’den Michelin Guide tarafından tavsiye edilen 73 restoran bulunuyor. 

Tamamını Oku

Haberler

2023 Yılının En İyi Peyniri Seçildi

Published

on

Guild Fine Food tarafından organize edilen Dünya Peynir Ödülleri için uzmanlar, yılın en iyi peynirini seçmek üzere Norveç’in Trondheim şehrinde bir araya geldiler. Çok sayıda iddialı aday arasından birinci seçilen Norveç küflü peyniri oldu. 

Orijinal adı Nidelven Blå olan peynir, Gangstad Gårdsysteri tarafından üretiliyor. 2023 yılı, 4,502 katılımcı ile Peynir Ödülleri için rekor katılım gösterilen bir sene oldu. Aday peynirler bot, tren ve uçak ile peynir uzmanlarının tadımı için ödül törenine ulaştırıldı. Elemelerin ardından finale on altı peynir kaldı. Birinci seçilen Nidelven Blå, pastörize inek sütünden üretilen yarı katı ve küflü bir peynir olma özelliğini taşıyor. 

Kırktan fazla ülkeden peynirin yarıştığı Dünya Peynir Ödülleri’nde, 264 peynir uzmanı, her bir masada 40-50 adet peynir bulunan 100 farklı masadaki peynirleri deneyerek değerlendirme yapıyor. Uzmanlar önce peynirlerin görüntüsünü, sonra da aromasını ve tadını değerlendiriyorlar. Peynirleri altın, gümüş ve bronz olarak derecelendiren uzmanlar, bir sonraki aşama için ise ‘Süper Altın’ kategorisinde peynirleri seçerek finalistleri belirliyorlar. 

Tamamını Oku

Haberler

2023 Yılının En İyi Barı Açıklandı

Published

on

Singapur’da yapılan seremonide 2023 yılının en iyi barı, Barselona’da bulunan Sips oldu. Sadece 33 kişilik oturma alanı ile lokal bir bar olan Sips, kokteyllerini yerel ürünler ve özel tariflerle hazırlıyor. 

Geçtiğimiz sene yine Barselona’da bulunan Paradiso birincilikten dördüncülüğe düştü. Listede ilk yirmi beşte yer alan barlar arasında ağırlıklı olarak New York, Buenos Aires, Londra ve Bangkok’tan mekanlar bulunuyor. 

14 yıldır her yıl düzenlenen yılın barı ödülü, sektörden 680 kişinin anonim değerlendirmesi ile veriliyor. Çok sert kriterlerden uzak, deneyim odaklı bir değerlendirme sistemi kullanıyorlar. 

Bu yılın birincisi Sips’in sahipleri Simone Caporale ve Marc Alvarez, bu ödülü ‘bir hayalin gerçekleşmesi’ olarak değerlendirdiler. 

Tamamını Oku