Connect with us

Haberler

CEBİNİZDEKİ MUTFAK

Ünlü şeflerin önerilerinden geleneksel yemeklere, deniz ürünlerinden vegan tariflere kadar her şey artık parmaklarınızın ucunda. Yemek yapmak sizin için bir hobiyse buyrun.

Yayınlanma zamanı

-

THYME: A KITCHEN TIMER FOR YOUR CULINARY ARTS

Son derece basit bir uygulama olmasına rağmen mutfakta birçok işi aynı anda yapmaya çalışan şefler için kurtarıcı görevi görebilir. Fırındaki yemeği, ocaktaki sosu ya da tavadaki tavuğu aynı anda çıkarmanız gerekiyorsa, zamanla yarışmak her şeyden önce gelecektir. İster bir restoranda çalışıyor olun, isterseniz de amatör bir yemek blogger’ı, bu uygulama yemeklerin pişme sürelerini kontrol etme işini sizden alacak ve yeteneklerinizi geliştirebilmeniz için önemli bir fırsat verecek. Kolay ara yüzü sayesinde artık mutfakta dört dönmeyip sadece hatırlatmaları dinleyerek daha yaratıcı tabaklar hazırlayabilirsiniz.

TOP CHEF UNIVERSITY TO-GO

İyi bir şef olmak için pratik yapmanız şart. Ancak önünüze çıkan her tarifi de ilk seferinde kolaylıkla uygulayamayabilirsiniz. Bunun için deneyimli isimlerden alacağınız küçük tüyolara da ihtiyacınız olacaktır. Gastronomi eğitimi almasanız bile “Top Chef University” size bu anlamda ciddi bir katkı sağlayacak. 11 ünlü şefin hazırladığı uygulamayı yüklediğiniz anca 28 eğitim videosuyla karşılaşacaksınız. Ama uygulama bu kadarla sınırlı değil. 20 ayrı kurs programı ve 200’den fazla kişisel ders videosu da bulunuyor. Hatta dilerseniz sadece tek bir şefin videolarını takip edebilir ya da kendinize özel bir mutfak seçip sadece o konuda eğitim alabilirsiniz. Uygulamada aynı zamanda kendinizi sınamanız için de 20’den fazla test bulunuyor.

SEAFOOD WATCH

Özellikle deniz ürünleri konusunda uzmanlaşmak isteyen amatör şefler için inanılmaz bir uygulamayla karşı karşıyasınız. Zira iddia ediyoruz, böylesine geniş bir bilgi arşivini bu kadar kompakt bir formatla sunan bir uygulama daha görmediniz. Yıllarını denizde geçirmiş bir balıkçıdan öğrenecekleriniz bile bu uygulama yanında hafif kalır, çünkü uygulama dünyanın büyük bir bölümündeki deniz canlılarının haritasını çıkarıyor adeta. Sekiz ayrı bölgede bulunabilen bir ahtapotla ilgili detaylı bilgiyi başka nereden alabilirsiniz ki? Bunları kullanıp kullanmamak sizin seçiminiz. Ancak iyi bir şefin de özellikle deniz canlıları konusunda ciddi bir bilgi birikimine ihtiyacı olduğu kesin. Arama yapmak istediğiniz lokasyonu seçip, bu bölgedeki denizlerin envanterini çıkarabilir ya da bölgedeki deniz ürünleri satan market, hal ya da restoranı kolaylıkla bulabiliyorsunuz. Uygulamanın artısı, deniz ürünlerinin yanı sıra sushi türleri hakkında da bilgi sahibi olabilmeniz; eksisi ise Türkiye denizleriyle ilgili henüz bilgi olmaması.

KITCHEN STORIES

İnternette her gün binlerce yeni tarif bulabilir, yeni mutfaklar keşfedebilirsiniz. “Kitchen Stories”i rakiplerinden ayıran en önemli özellik ise her hafta güncellenen tarif arşivinin muhteşem fotoğraflarla çekici hale getirmesi. Ücretsiz olması, kolay kullanımı, tarifleri detaylı bir şekilde izleyebileceğiniz videoları da cabası. Milyonlarca kullanıcısının olmasını ise “Herkes yemek yapabilir!” mottosuna bağlamak mümkün. En zorlu tarifleri bile öylesine yalın ve samimi bir dille anlatıyor ki “yapamam” deyip es geçmek mümkün değil. Videoları izlerken mutfakta bir yandan uygulamaya geçeceğinize eminiz. Kullanıcıları açısından en zevkli yanlarından biri de tematik paketleri. Örneğin sadece makarna tarifleri üzerine bir arama yapmak istiyor ya da sadece vegan yemekleri konusunda uzmanlaşmak istiyorsanız, uygulama size bu konuda muhteşem bir fırsat sunuyor.

RECIPES & FOOD CAMERA SNAPDISH

Uygulamanın şu an iki milyona yakın kullanıcısının olması boşuna değil, çünkü arşivinde tam tamına 14 milyon enfes tarif bulunuyor. Ancak uygulamanın listemizde yer alıyor olmasının başka bir nedeni var. “SnapDish”in en önemli özelliği yemeklerinizi fotoğraflarken daha estetik görüntüler elde etmenizi sağlaması. Eğer amatör de olsa bir blog ya da yemek kitabı hazırlıyorsanız bunun için basit bir fotoğraf uygulaması yeterli olmayabiliyor. Zira birçok doğa fotoğrafını bir küçük dokunuşla yüzlerce beğeni alacak bir kareye dönüştürmek mümkünken, bir yemek fotoğrafı için işler bu kadar da basit olmuyor. Eğer yemek kitabınızı daha yeni tasarlamaya başladıysanız, diğer örnekleri inceleyerek zihninizde yeni bir pencere de açmak mümkün.

Tamamını Oku

Haberler

Michelin Guide 2024 Türkiye Listesi Açıklandı

Published

on

Michelin Guide 2024, bu sene listesine İstanbul’un yanısıra Bodrum ve İzmir’i de ekledi. Toplamda 111 restoranın on beşi İzmir’de, on dokuzu Bodrum’da bulunuyor. Bodrum’dan iki, İzmir’den üç restoran, bir yıldız ile ödüllendirildi. İstanbul’dan iki yeni restoran bir yıldız alırken, dört yeni restoran Yeşil Yıldız’a layık görüldü. 

Bir Michelin yıldızı ile ödüllendirilen restoranlar İzmir’den OD Urla, Vino Locale, ve Teruar Urla oldu. Bodrum’dan ise Maçakızı ve Kitchen Bodrum, yine aynı şekilde bir yıldız ile ödüllendirildi. 

İstanbul’da ise bir Michelin yıldızlı restoranlara iki tane daha eklendi: Arkestra ve Sankai By Nagaya. 

Geçtiğimiz sene bir Michelin yıldızı alan Araka, Nicole, Mikla, Neolokal, yıldızlarını bu sene de korudular. Türkiye’nin iki yıldıza sahip tek restoranı Turk Fatih Tutak ise bu sene de iki yıldızını koruyor. 

Çok yüksek fiyatlı olmayan, erişilebilir fiyatlara kaliteli lezzetler sunan restoranlara verilen Bib Gourmand ödül listesine ise İzmir’den iki, Bodrum’dan altı ve İstanbul’dan sekiz olmak üzere, 16 yeni restoran eklendi. 

2024 listesi ile birlikte Michelin Guide’da Türkiye’den 111 restoran bulunuyor, bunlardan biri iki yıldızlı, on biri bir yıldızlı, yirmi altısı Bib Gourmand ödüllü, yetmiş üç tanesi öneri listesinde, beş tanesi ise Yeşil Yıldızlı. 2020’den beri verilen Yeşil Yıldız, Michelin’in diğer ödülleri yanında da verilebilen bir derece. Sektörde farkındalık yaratan ve sürdürülebilir gastronomi konusunda öncülük eden restoranlar, Yeşil Yıldız ile ödüllendiriliyor. 

Michelin Guide’da yıldız ve Bib Gourmand alan Türkiye’deki restoranların tamamı ise şöyle: 

İki Michelin Yıldızlı Restoran: 

Turk – Fatih Tutak (İstanbul)

Bir Michelin Yıldızlı Restoranlar: 

Nicole (İstanbul)

Mikla (İstanbul)

Neolokal (İstanbul)

Araka (İstanbul) 

Arkestra (İstanbul, 2024)

Sankai by Nagaya (İstanbul, 2024)

Maçakızı (Bodrum, 2024)

Kitchen (Bodrum, 2024)

OD Urla (İzmir, 2024)

Vino Locale (İzmir, 2024)

Teruar Urla (İzmir, 2024)

Bib Gourmand Ödülü Alan Restoranlar:

Pandeli (İstanbul)

Tershane (İstanbul)

Aheste (İstanbul)

Karaköy Lokantası (İstanbul)

Giritli (İstanbul)

Cuma (İstanbul)

Foxy (İstanbul)

Sade Beş Denizler (İstanbul)

Aida vino e cucina (İstanbul)

Effendy (İstanbul)

Inari Omakase Kuruçeşme (İstanbul)

Alaf (İstanbul)

Aman da Bravo (İstanbul)

Circle by Vertical (İstanbul)

The Red Balloon (İstanbul)

Tavacı Recep Usta Bostancı (İstanbul)

Fauna (İstanbul)

Calipso Fish (İstanbul)

Tavacı Recep Usta (İzmir)

Ayşa Boşnak Börekçisi (İzmir)

Adil Müftüoğlu (İzmir)

LA Mahzen (İzmir)

Beğendik Abi (İzmir)

Hiç Lokanta (İzmir)

Otantik Ocakbaşı (İzmir)

İki Sandal (İzmir)

Yeşil Yıldızlı Restoranlar: 

Neolokal (İstanbul)

Circle by Vertical (İstanbul)

OD Urla (İzmir)

Hiç Lokanta (İzmir)

Vino Locale (İzmir)

Bu restoranların yanında ayrıca İstanbul, Bodrum ve İzmir’den Michelin Guide tarafından tavsiye edilen 73 restoran bulunuyor. 

Tamamını Oku

Haberler

2023 Yılının En İyi Peyniri Seçildi

Published

on

Guild Fine Food tarafından organize edilen Dünya Peynir Ödülleri için uzmanlar, yılın en iyi peynirini seçmek üzere Norveç’in Trondheim şehrinde bir araya geldiler. Çok sayıda iddialı aday arasından birinci seçilen Norveç küflü peyniri oldu. 

Orijinal adı Nidelven Blå olan peynir, Gangstad Gårdsysteri tarafından üretiliyor. 2023 yılı, 4,502 katılımcı ile Peynir Ödülleri için rekor katılım gösterilen bir sene oldu. Aday peynirler bot, tren ve uçak ile peynir uzmanlarının tadımı için ödül törenine ulaştırıldı. Elemelerin ardından finale on altı peynir kaldı. Birinci seçilen Nidelven Blå, pastörize inek sütünden üretilen yarı katı ve küflü bir peynir olma özelliğini taşıyor. 

Kırktan fazla ülkeden peynirin yarıştığı Dünya Peynir Ödülleri’nde, 264 peynir uzmanı, her bir masada 40-50 adet peynir bulunan 100 farklı masadaki peynirleri deneyerek değerlendirme yapıyor. Uzmanlar önce peynirlerin görüntüsünü, sonra da aromasını ve tadını değerlendiriyorlar. Peynirleri altın, gümüş ve bronz olarak derecelendiren uzmanlar, bir sonraki aşama için ise ‘Süper Altın’ kategorisinde peynirleri seçerek finalistleri belirliyorlar. 

Tamamını Oku

Haberler

2023 Yılının En İyi Barı Açıklandı

Published

on

Singapur’da yapılan seremonide 2023 yılının en iyi barı, Barselona’da bulunan Sips oldu. Sadece 33 kişilik oturma alanı ile lokal bir bar olan Sips, kokteyllerini yerel ürünler ve özel tariflerle hazırlıyor. 

Geçtiğimiz sene yine Barselona’da bulunan Paradiso birincilikten dördüncülüğe düştü. Listede ilk yirmi beşte yer alan barlar arasında ağırlıklı olarak New York, Buenos Aires, Londra ve Bangkok’tan mekanlar bulunuyor. 

14 yıldır her yıl düzenlenen yılın barı ödülü, sektörden 680 kişinin anonim değerlendirmesi ile veriliyor. Çok sert kriterlerden uzak, deneyim odaklı bir değerlendirme sistemi kullanıyorlar. 

Bu yılın birincisi Sips’in sahipleri Simone Caporale ve Marc Alvarez, bu ödülü ‘bir hayalin gerçekleşmesi’ olarak değerlendirdiler. 

Tamamını Oku